Ana sayfa Kedi Kedi Türleri Van Kedisi

Van Kedisi

3367
0
güneşlenen van kedisi
Fotoğraf: Dids

Fiziksel Özellikleri

Van kedisi iri, kaslı, uzun gövdeli ve uzun kuyruklu bir kedidir. Geniş ve güçlü omuzları ve kısa boynuyla kedi dünyasının yakışıklı bir türüdür. Van kedisinin gövdesi ne zayıf ne iri olmamalıdır. Yapıları gereği hareketli ve atletik olan van kedilerinin vücutları fit ve kaslı olur. Kedi türleri arasında en iri türlerden biri olan van kedisi yetişkinliğe eriştiğinde sağlıklı dişileri 3,5 – 4 kilo arasında sağlıklı erkekler de 8 kiloya erişirler.

Van kedisinin tüy uzunluğu mevsime bağlı olarak değişiklik gösterir. Orta tüy uzunluğunda kategorize edilselerde kışları uzun ve kalın olurlar, boyun bölgesindeki tüyleri kabarır ve patilerinde parmaklar arasında tüy öbekleri oluşabilir. Yaz aylarında tüylerini dökerek mevsime ayak uydururlar. Ama her iki mevsimde de tüyleri uçtan köküne kadar yumuşacıktır. Van kedilerinin tüyleri yavruyken oldukça kısadır ve erişkin tüylerine sahip olmaları 3 ila 5 yıl sürebilir. Yavruyken kısacık tüylü ve incecik kuyruklu olan van kedisi gelişimini tamamladığında göğüs kılları kabarıklaşır, tüyleri kalınlaşır, sıklaşır ve uzarlar. Kuyrukları ise kabarık ve uzun tüylü olur. Kuyruk tüyleri mevsim değişikliğinde kıl dökmesi yapmaz. En sıcak yaz günleride dahil van kedilerinin kabarık kuyrukları onların her zaman pofuduk görünmelerini sağlayacaktır.

Van kedisinin tüy uzunluğu mevsime bağlı olarak değişiklik gösterir. Orta tüy uzunluğunda kategorize edilselerde kışları uzun ve kalın olurlar, boyun bölgesindeki tüyleri kabarır ve patilerinde parmaklar arasında tüy öbekleri oluşabilir. Yaz aylarında tüylerini dökerek mevsime ayak uydururlar. Ama her iki mevsimde de tüyleri uçtan köküne kadar yumuşacıktır. Van kedilerinin tüyleri yavruyken oldukça kısadır ve erişkin tüylerine sahip olmaları 3 ila 5 yıl sürebilir. Yavruyken kısacık tüylü ve incecik kuyruklu olan van kedisi gelişimini tamamladığında göğüs kılları kabarıklaşır, tüyleri kalınlaşır, sıklaşır ve uzarlar. Kuyrukları ise kabarık ve uzun tüylü olur. Kuyruk tüyleri mevsim değişikliğinde kıl dökmesi yapmaz. En sıcak yaz günleride dahil van kedilerinin kabarık kuyrukları onların her zaman pofuduk görünmelerini sağlayacaktır.

beyaz van kedisi

Van kedilerinin can alıcı noktası da kürklerinin renkleridir. Safkan bir van kedisinin renkleri desensiz düz beyaz renktedir. Sadece kuyruklarında ve kulaklarının arasında küçük siyah renkli karakteristlik desenleri vardır. Nadiren bu kulaklarının arasındaki siyah desenlerinin enselerine doğru şekil aldığıda görülmektedir. Bu renk ve desen harmonisi kedi cinsleri arasında “Van” kedisi deseni olarak bilinip kabul edilmiştir. Tüyleri sahip oldukları ipeksi dokusundan ötürü suya karşı da dayanıklı olduğu bilinmektedir.

Van kedileri suyu severler. Suya dalabilirler ve suda uzun zaman geçirmekten haz alırlar, sudan çıktıklarında nispeten kuru olurlar. Bu van kedisinin karakteristlik özelliklerinden biridir çünkü diğer kedi türleri sudan çıktıklarında tüyleri vücutlarına yapışık ıslak olur ve kediler kuruyabilmek için saatlerce vakit harcarlar. Tüylerinin bu kadar ipeksi ve yumuşak olmasının bir diğer avantajı da kıtık sorunu yaşamamalarıdır. Tüyleri kolay taranır ve diğer uzun tüylü kedi cinsleri kadar çok taranmaları ve tüylerine bakım yapılması gerekmemektedir çünkü buna ihtiyaçları yoktur. Yaşlı van kediniz eğer kendini temizlemeye yetişemezse haftada 1-2 kere onu tarayarak ona yardımcı olabilirsiniz.

Van Kedileri yavruyken geniş kulaklı olurlar, gelişim süreçleri tamamlandığında yetişkin bir van kedisinin kulakları yüzüyle uygun büyüklükte gözükecektir. Burunları düzdür. Orta uzunlukta tüylü kediler arasında listelenirler. Yanak kemikleri yukarıdadır. Gözleri parlaktır ve onlara egzotik bir görünüm verir. Van Kedilerinin göz renklerinin birbirinden farklı olması oldukça olağandır. Van kedilerinin gözleri kehribar, mavi ya da biri kehribar biri mavi renklerde olur.

Sağlık

Van Kedisi melez bir kedi türü değildir ve binlerce yıl süresince çevreye ayak uydurmak için evrimleşmiş bir türdür. Güçlü, kuvvetli ve sağlıklı bir cinstir. Bilinen hiçbir genetik problemi yoktur.

Genetik problem olarak not alınması gereken tek etken siyah deseni olmayan düz beyaz van kedileri sağır olmaya eğilimlilerdir. Bu düz beyaz olan kedilerin bir çoğunda gözlemlenen bir kusurdur.

YYÜ’nin bu konu ile ilgili yaptığı araştırma sonuçları için haberimizi okuyabilirsiniz.

Karakter ve Genel Huyları

Kaynak: claudia.rahanmetan

Van Kedileri son derece enerjik ve aktiftirler. Sürekli hareket etmeye eğilimlidirler, atlamayı zıplamayı severler ve oyuncudurlar. Van kedileri yaşlandıklarında bile oyuncu taraflarını yitirmez, oyun oynamaya devam ederler. Van kedileri çok zekidir fırlatılan oyuncakları yakalayıp getirmek gibi numaralar öğrenebilir ve akıl oyunlarında başarılıdırlar. Yerde vakit geçirmeyi çok sevmezler genelde yüksekte oturmayı ve çevreyi seyretmeyi severler.

Enerjik yapıları ve raflarda dolaplarda gezinmeyi sevmeleri evdeki dekorasyonunuzu gözden geçirmenize sebep olabilir. Van kedilerinin, kendilerine engel olan esyaları aşıp gezinmeye devam etmek için eşyaları yere itmeleri muhtemeldir. Eğer evinizde van kedisi besleyecekseniz kırılabilecek eşyalarınızı yerde ve kediniz için güvenli olan eşyalarınızı da raflarda bulundurmanız en uygun dekorasyon şekli olacaktır.

Van kedileri tıpkı aslanlar gibi sürüsüne yani bağlı oldukları insanlarına ve çevrelerine sadık olurlar. Aslan gibi cesur ve mükemmel avcılardır. Çevrelerine sahip çıkarlar, eğer dışardan yüksek ve beklenmedik sesler duyarlarsa korumacı bir şekilde hırlayabilirler. Van kedileri sahipleriyle çok sıkı bağ kurmaları ile bilinirler. Yavru van kedileri çok sosyaldirler ve büyüdükçe de ailelerine çok bağlanırlar. Sahiplerine ömür boyu sadıklardır. Sahiplerinin değişmesine sıcak bakan ve buna alışabilen hayvanlar değillerdir.

Van Kedileri çocuklu aileler için harika bir seçimdir. Oyuncu yapılarıyla bebeğiniz büyürken ona arkadaş olup onunla harika vakit geçirir ve onu koruyan sahip çıkarlar.

Diğer kedilerle anlaşırlar, uysal köpeklerle de kolayca geçinirler. Diğer kedi türlerindense kendi türleriyle arkadaşlık etmeyi tercih ederler. Ama eğer yavruyken tanıştırılırsa diğer kedilerle de gayet iyi anlaşabilirler. Patronun kendisi olduğunu evinizdeki diğer kedilere asla unutturmayacaklardır. Eğer yetişkin bi van kedisini bir diğer kedi ile beraber bakmaya karar verdiyseniz bu süreçte kontrollü davranmanızı ve kedinize yeni gelen aile üyesine alışması için gereken süreyi tanımanız gerekmektedir. Biraz zaman alabilir ama dikkatli ve özenli olursanız birbirlerine alışacaklardır.

Yüzmeyi çok severler. Eğer dışarıda serbest gezen bir kediyse onu yakınlarda bir havuz yada su birikintisi çevresinde bulmanız olasıdır. Eğer van kedisine ev içerisinde bakıyorsanız onun banyonuza girip çıkmasına çok dikkat etmelisiniz. Kedinizin güvenliği için klozet kapağını mutlaka kapalı tutmalısınız. Van kedileri boş zamanlarını lavabolarda dinlenmeyi çok severler ve zekaları sayesinde çeşme açmayı öğrenmeleri mümkündür.

Veteriner ziyaretleri genelde kedinizin taşıma çantasına kusması, işemesi ya da tuvaletini yapmasıyla sonuçlanabilir. Genelde araç yolculuklarından hoşlanmazlar. Eğer kedinizin nasıl hissettiğinden emin değilseniz onun burnunu inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Normalde pembe olan burunları sinirlendiğinde kırmızıya dönmektedir ve bu onu rahat bırakmanız gerektiğinin habercisidir.

Kucak kedisi değildirler fakat sizin yanınızda uyumaktan hoşlanacaklardır. Van kedileri ses çıkarmayı, sahipleriyle iletişimi seven bir kedi cinsidir ve özellikle de akşam yemeklerinde ilgi odağı olmaya bayılırlar.

Van Kedisi
Kaynak: YYÜ

Van Kedisi Tarihçesi

Van kedileri yüzyıllar boyunca Van Gölü çevresinde yaşamıştır ve ismini de bu şekilde edinmiştir. Van ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda yaklaşık 5000 yıllık van kedilerini resmeden çizimler, oyma eserler, takılar ve mücevherler bulunmuştur. Tüm bu tarihi kalıntılarda van kedileri orta uzun tüylü bembeyaz ve kuyruklarında siyah bir halka deseni gözlemlenmiştir.

Van kedilerinin ne kadar uzun süredir Van ve çevresinde yaşadığı düşünüldüğünde bu bölgedeki iklime uyum sağladığı ortadadır. Van dağlık, engebeli ve deniz seviyesinde yaklaşık 2 km yüksekte, uzun ve çetin süren kışlara ve bir o kadar sıcak yazları olan bir şehirdir.

Van kedileri kışın çetin şartlarına dayanıklıdırlar. Havalar soğuduğunda uzun ve sık bir kürkü olan van kedileri havalar sıcakladığında bu tüylerini dökerek yaza kısa tüylü bir kedi olarak karşımıza çıkar. Çok sıcakladığında da ferahlamak için yüzmeye bayılırlar.

Van Kedisi Bakımı

yukarı bakan van kedisi
Fotoğraf: Dids

Van kedisinin tüy bakımı oldukça kolaydır çünkü tüylerinin kaşmirimsi yumuşak yapısı onun bakımını çok kolaylaştırmaktadır. Sağlık bir van kedisi sizin onu düzenli olarak fırçalamanıza yada taramanıza ihtiyaç bile duymayacaktır. Yaşı ilerleyen van kedileri eğer kendilerini temizlemekte ve tüyleriyle ilgilenmekte yetersiz kalırsa onu tarayıp ilgilenmeniz ona yeterli olacaktır.

Günlük dişlerinin temizlenmesi gerekir ama her kedi gibi van kedisi de dişlerinin fırçalanmasını pek sevmez, bu yüzden en azından haftada bir fırçalamanız hiç fırçalanmamasından daha iyi olacaktır. Birkaç haftada bir tırnaklarını kesmelisiniz.

Eğer kedinizin gözü etrafında birikmiş çapaklar var ise nemli bir bez ile dikkatli ve yumuşak bir şekilde temizlemelisiniz. Gözlerinin temizliğini yaparken her bir gözü için farklı bir bez kullanmanız olası bir enfeksiyonu yaymamanız için çok önemli bir ayrıntıdır.

Kulaklarını haftada bir kontrol etmelisiniz. Eğer kulaklarının içi kirli gözüküyorsa bir tutam pamuk yardımıyla ya da yarım ölçü elma sirkesiyle karıştırılmış ılık suyla ıslattığınız yumuşak bir bez yardımıyla dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Kulak pamuğunu kullanmaktan kaçınınız. Kulak pamuğuyla yapılan en küçük yanlış bir müdahale ile kedinizin iç kulağına çok ciddi hasar verebilirsiniz.

Kedinizin kumunu düzenli olarak temizleyiniz. Van kedileri özellikle kum temizliğine çok önem veren titiz kedilerdir.

Van Kedisi
Fotoğraf: YYÜ