Ana sayfa Kuş Kuş Türleri Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu

2735
0
muhabbet kuşu
Fotoğraf: webandi

Muhabbet Kuşu Özellikleri

Fotoğraf: Uschi_Du

Muhabbet kuşu, en küçük papağan türlerinden biridir ve ülkemizdeki en yaygın evcil hayvanlardandır. Aynı zamanda bütün petshoplarda bulunması ve uygun fiyatlara alınabilmesi sebebiyle en yaygın evcil kuş türüdür. Oldukça dost canlısıdırlar ve ses taklit yetenekleri oldukça gelişmiştir.

Boyları genellikle gagadan kuyruğa 17-23 cm aralığındadır.

Evde bakılan muhabbet kuşları 7 ila 15 sene yaşarlar, 20 yıla kadar yaşadığı görülen muhabbet kuşları olmuştur.

Doğada yeşil renkte bulunurlar. Kanatlarında, kafalarında ve sırtlarında siyah çizgiler bulunur. Dişilerin cereleri (burunlarının etrafındaki bölge) kahverengi ya da pembemsidir, erkeklerde maviye kaçan renklerdedir. Genç muhabbet kuşlarının alnında yaşla birlikte çekilen çizgi izleri vardır. Gözleri koyu renklidir, yaşlandıkça griye döner. Seçici üretim ile çok geniş renk yelpazesine ulaşmışlardır. Petshoplarda mavi, sarı, menekşe, alaca, beyaz ve klasik yeşil varyasyonlarını bulabilirsiniz.

Sağlık

Muhabbet kuşları hassas canlılardır, kolaylıkla hasta olabilirler ve tedavileri zordur. Herhangi bir hastalık belirtisinde veterinerinizle hemen iletişime geçmenizde fayda vardır.

  • Papağan Humması, papağan ateşi ve psittacosis olarak da bilinir. Bakteriyel bir rahatsızlıktır. Belirtileri iştahsızlık, uyuşukluk, nefes güçlüğü, ishal ve gözde çapaklanmadır.
  • Guatr, iyot eksikliği sebebiyle görülebilir. Hatalı beslenmeden kaynaklıdır.
  • Uyuz, ayaklarında ve gagalarında kaşıntı şeklinde görülür. Pullanma, kepeklenme ve deri çatlaması ile tanınabilir.
  • Psitacine, genç yaşta görülen viral bir hastalıktır. Kanat ve kuyruk tüylerinin dökülmesine sebep olur. İlerleyen safhalarda kuşun gagasında kangren olabilir.
  • Karaciğer Hastalıkları, gaganın aşırı uzaması, ishal, depresyon ve tüy köklerinde renk değişikliği yaşanabilir. Beslenmeden kaynaklı sorunlardır.
  • Kuruma Hastalığı, megabakteriosis olarak da bilinir. Bir tür mantar hastalığıdır. Mide ve bağırsak sistemlerini etkiler.
  • Fransız Tüy Dökümü, yavru muhabbet kuşlarını etkiler, ölümcül değildir. Kuşların uçmalarını engelleyebilir.
  • Kahverengi Hipertrofisi, yaşlılarda ve özellikle dişilerde görülür. Hormonal bir bozukluktur.
  • Trichomonas, mikrobik bir hastalıktır, yavru kuşlarda ölümcüldür. Yetişkin kuşlarda ölümcül olmasa da hızlıca tedavi edilmesi gerekir.

Karakter ve Genel Huyları

Muhabbet kuşları nazik ve uysal kuşlardır. Kendinize alıştırmak, özellikle küçükken edindiyseniz çok kolaydır. Çift olarak edinmek yalnızlığı engeller fakat çift olarak bulunduklarında size, birbirlerine gösterdikleri ilgiyi göstermeyebilirler ve ses taklit yetenekleri fazla gelişmeyebilir.

Oldukça oyuncu ve aktif canlılardır. Diğer evcil kuş türlerine nazaran daha az gürültücüdürler.

Tarihçesi

Muhabbet kuşu ve diğer paraket türleri Avustralya kökenlidirler. Avustralya otlaklarında hala büyük sürüler halinde yaşamaktadırlar. Doğal ortamdaki muhabbet kuşları evcilleşmiş kuzenlerinden biraz daha küçüktürler.

İngiliz ornitolog(kuş bilimcisi) John Gould muhabbet kuşunu 1830’lu yıllarda Avrupa’ya getirmiştir ve kısa zamanda Avrupa’da favori evcil hayvanlar olmuşlardır. 1894 yılında Avustralya muhabbet kuşu ihracatını yasaklayarak Avrupa’da daha kârlı bir iş kolu oluşmasına sebep olmuştur.

Bakımı

Muhabbet kuşları aktif ve oyuncu hayvanlardır, büyük bir kafes edinmeniz oyuncakları, uyuması, yemek yemesi ve rahatça gezinmesi için iyi olacaktır. Minimum 50x30x40 boyutlarında kafes edinmelisiniz fakat ne kadar büyük kafes edinebilirseniz o kadar iyi olacaktır. Yatay çubuklara sahip bir kafes olması tırmanma şansı tanıyacağından daha uygundur. Tırmanma ile egzersiz ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilirler. Yatay çubukların aralarının çok açık olmamasına sıkışmalar yaşanmaması adına dikkat etmelisiniz.

Farklı yüksekliklerde muhabbet kuşunuzun rahatça geçiş yapabileceği aralıklarda ve mümkünse tahta tünekler kullanmanızda fayda var.

Ne kadar büyük bir kafes edinirseniz edinin, kuşunuzun günlük uçmaya ihtiyacı olacaktır. Gün içinde belli zamanlarda serbest uçuş yapabilmesi egzersiz yapabilmesi ve mutlu olabilmesi için elzemdir. Günde birkaç saat serbest uçuş yapmasına izin vermelisiniz. Ev içinde tırmanabileceği tünekler, büyük bitkiler sunabilirseniz mutlu olmasına yardımcı olmuş olursunuz.

öpüşen muhabbet kuşları
Fotoğraf: lizzyliz

Birçok papağan türü gibi muhabbet kuşları da sosyal kuşlardır ve çift olarak bakılması birbirlerini eğlendirmeleri açısından önemlidir. Eğer kuşunuza günlük olarak hatırı sayılır derecede vakit ayırabileceğinizi düşünüyorsanız tek olarak bakmanızda bir sakınca olmayacaktır.

Beslenme

Yeni yem kırmayı öğrenmiş yavrular için aspur ve dal darı ağırlıklı bir diyet makul olacaktır. Yumuşak oldukları için yavrularınız daha rahat beslenebilecektir.

Yetişkinler için çeşitlilik sağlıklı bir diyet için önemlidir. Ana besin kaynağı olarak petshoplardan edinebileceğiniz muhabbet kuşu yemlerini kullanabilirsiniz. Kabuklu yemlerin kabukları zaman içerisinde yemlerin üzerini örtebilir, bunları günlük temizlediğinizden emin olmanız gereklidir. Bunun dışında taze sebzeler(havuç, brokoli, mısır, ıspanak, maydanoz vs.) sunabilirsiniz. Şeker, çikolata, tuz kesinlikle kaçınmanız gereken besinlerdir.

Kafeslerinde daima taze su bulundurmalısınız.

Mürekkep balığı kemiği kalsiyum kaynağı olarak sunulabilir, kum taşı gerekli değildir ve çok fazla tüketirse zararlı olabilir.