Ana sayfa Haberler Mersin’de Caretta carettalar için yaşam nöbeti tutan zabıtalar

Mersin’de Caretta carettalar için yaşam nöbeti tutan zabıtalar

560
0

Mersin’de Mezitli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan caretta caretta cinsi kaplumbağalar için yaşam nöbeti tutmaya başladı.

Viranşehir Mahallesi’nde 4 caretta carettanın sahile yumurta bıraktığını farkeden vatandaşlar, durumu Mezitli Belediyesi’ne bildirdi. Zabıta Müdürlüğünce oluşturulan yetkili ekip, vatandaşların da yardımıyla kaplumbağaların yumurta bıraktıkları alanı koruma altına alarak uyarı levhaları astı. Zabıtalar, doğacak yavruların güvenliği için çevredeki site sakinleri ve esnafları bilgilendirip, uyarılarda bulundu. Zabıtalar carettalar yumurtadan çıkıp denizle buluşuncaya kadar 7/24 nöbet tutacaklarını bildirdiler.

Zabıta memuru Mustafa Arslan ise yumurtaları tespit edilen yuvadan çıkacak caretta caretta yavrularını, çevrede yaşayanların merakla beklediğini kaydederek, “Hem carettaların Viranşehir sahiline yuva yapması hem de vatandaşların ilgili ve duyarlı olması bizleri çok sevindirdi. Yuvaya bırakılan yumurtalardan iki ay içinde çıkıp, denizle buluşacak yavruların güvenliği için her türlü önlemimizi aldık.” şeklinde açıklamada bulundu.

Caretta Caretta nedir?

denizde caretta caretta

Caretta Caretta bir deniz kaplumbağasıdır. Ağırlıklı olarak Akdenizde yaşar. Karaya yumurtlama amacı dışında hiç çıkmaz. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, deniz kabukluları ve deniz anaları ile beslenirler. Sırt tarafı kırmızımtrak kahverengi, alt tarafı ise beyazımtrak açık sarı renklidir. Bacakları yüzmesine yardımcı olacak şekilde evrimleşmiştir ve dış kenarlarında 2 tırnak bulunur. Oksijeni havadan alıp saatlerce su altında kalabilir. 

Yumurtalarını genellikle gece vakti kumsallarda açtıkları çukurlara gömerek saklarlar. Bir kerede 100 civarı yumurta bırakabilir. Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra genellikle gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler. Adana’nın Yumurtalık ilçesi, Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahili en büyük yumurtlama alanıdır. 

100 milyon yıldan fazladır türün devam ettiği düşünülmektedir. Nesli tükenme altında olduğu için koruma altında tutulmaktadır.