Ana sayfa Haberler Yılandan kurtardığı tavşana bebeği gibi bakıyor

Yılandan kurtardığı tavşana bebeği gibi bakıyor

683
0

Yılan tarafından yakalanmış ve boğulmak üzereyken kurtarılan yavru yaban tavşanının yürekleri ısıtan hikayesi.

Mersin’in Silifke ilçesinde yaşayan çiftçi Songül Sarıkaya(37) her sabah olduğu gibi keçilerini otlatmaya çıkmıştı. Keben Mahallesi Değirmendere mevkiinde keçilerini otlatırken bir yavru yaban tavşanını farketti. Yılan tarafından yakalanmış ve boğulmak üzere olan yavru yaban tavşanının imdadına yetişen Songül Sarıkaya hemen müdahale edip yavru tavşanın hayatını kurtardı. Evine getirdiği yavru yaban tavşanını keçi sütüyle besledi. O kadar iyi anlaştılar ki ona içine pamuk yerleştirdiği su kabağından bir yatak yaptı.

kurtardığı tavşan ile songül sarıkaya

Kurtardığı yavru yaban tavşanı hakkında Songül Sarıkaya “Yılanın elinden alıp evime getirdim ve bir aydır bakıyorum. Keçi sütüyle besliyorum. Her şeyi yemeye başladığı zaman doğaya bırakacağım. Şu an bir kutu içinde barındırıyorum. Su kabağını oyup, içine pamuk koydum ve yatak yaptım. Yanına toprak ve keçi sütü koydum. Acıkınca karnını doyurup, uyuyor. Çok sağlıklı ama henüz doğaya bırakacak kadar beslenemiyor. Doğadan beslenmeye ve kendi başına yaşamayı başarabilecek duruma gelene kadar bakıp, sonra bırakacağım” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yaban tavşanının yok olma nedenleri, bilinçsiz avcılık ve habitat daralmasıdır. Yüksek üreme potansiyelleri olsa da yaban tavşanları artık nadir olarak görülmektedir.

Avcılara göre Türkiye’de son 10-15 yıl içerisinde yaban tavşanı sayısında belirgin bir azalma olmuştur. Tarım ürünleri için kullanılan katı gübre, pestisit ve herbisit ile tarım zararlısı olarak bakılan yaban domuzu ve porsuk gibi hayvanlarla mücadelede kullanılan kimyasalların yaban tavşanı popülasyonlarının azalmasında doğrudan veya dolaylı olarak etkili olduğu düşünülmektedir.