Ana sayfa Kedi Kedi Bakımı Kedinizi yaz sıcağında güvende tutmak için ipuçları

Kedinizi yaz sıcağında güvende tutmak için ipuçları

743
0

Yaz aylarında günler uzar ve havalar çok ısınır. Doğuştan palto giyen kediniz için eğer gerekli ilgiyi göstermezseniz çok bunaltıcı geçebilir. Kedinizi yaz aylarında daha mutlu ve sağlıklı olmasına yardımcı olmak için biraz özen göstermeniz gerekebilir.

Kedileri yaz aylarında nasıl daha serin tutabilirsiniz?

Soluk ve açık renkli kediler güneş yanığına karşı daha hassaslardır. Özellikle burunları, kulakları ve tüylerinin daha seyrek olduğu bölgeleri. Güneş yanığı kedilerde ciddi bir cerrahi operasyon gerektirebilecek bir cilt kanseri türüne, hatta amputasyona sebep olabilir. Güneşe karşı en iyi korunma yöntemi güneşin en kuvvetli olduğu saatler olan 11:00 ile 15:00 arası kedinizi güneşten uzak tutmaktır. Eğer kedinizin dışarda olmasını gerektiren bir durum söz konusu ise toksik olmayan su geçirmez bir güneş kremi -özellikle de evcil hayvanlar için üretilmiş olan güneş kremlerinden- sürerek kedinizin güneş altında geçireceği zamanı onun için güvenli hale getirebilirsiniz. Kedinizin cildi kabuklu veya pullu görünüyorsa derhal veteriner tavsiyesi alın.

ağaç yanında uzanan kedi

Kediler her zaman temiz suya ihtiyaç duyarlar ve bu ihtiyaçlarını karşılamak yaz aylarında daha da önemli bir hal alır. Yaşlı kediler özellikle dehidrasyona karşı hassastır.

Günlük tüy bakımı özellikle uzun tüylü kediler için yaz aylarında daha fazla özen ister. Dolaşıklığı olmayan bakımlı tüyler aslında kedinizin serin kalmasına yardımcı olurlar ve onların hassas ciltleri için koruma sağlarlar.

Kedinizi sıcak çarpmasına karşı nasıl koruyabilirsiniz

Hayvanlar sadece birkaç dakika içerisinde ölümcül bir sıcak çarpması yaşayabilirler. Kedinizin her zaman temiz suya erişimi olduğundan emin olun. Kedinizin girip çıktığı odalara oturmayı sevdiği köşelere apzına kadar dolu su kapları yerleştirerek kedinizi daha çok su içmeye teşvik edebilirsiniz.

Kedinizin sıcakladığına dair belirtiler gösterip göstermediğini anlamak için onu gözlem altında tutun. Eğer kediniz yüksek sesli ve hızlı nefes alıp veriyorsa, keyifsiz ve enerjisiz görünüyorsa, içmesi için temiz su verin. Kedinizin sıcakladığını gözlemliyorsanız onu daha serin bir yere götürüp avcunuza aldığınız suyu başından aşağıya usulca onu korkutmadan döküp serinletebilirsiniz. Kedinizi yaz süresince yıkayacağınızda ya da yüzünü yıkayacağınızda oda sıcaklığında su kullandığınızdan emin olun.

Açık pencereler hakkında

balkondan dışarı bakan kediler

Yaz döneminde en çok veteriner ziyaret sebebinin pencereden düştüğü için yaralanan evcil hayvanlar olduğunu biliyor muydunuz? Doğaları gereği meraklı kediler, serinlemek için açık bıraktığımız pencerelerden veya balkondan heyecanlanacakları birşey gördüklerinde ya da irkildiklerinde kendilerini aşağıya bırakırlar. Bazı yaralanmalar hafif, ağır ve bazen maalesef tedavi olamayacak halde ağır olabilir.

Yaz boyunca evinizin içindeki sıcaklığı düşük tutmak için pencereyi kullanacaksanız kedinizin güvenliği için pencerelerinize kedi koruması ya da kedilerin yırtamayacağı güçlülükte bir sineklik yardımı alabilirsiniz.

Kediniz pencereden düştüyse, iyi görünse bile muhakkak veteriner ziyaretine gitmelisiniz. Özellikle bir kat ve fazla yükseklikten düşüşlerde iç yaralanma riski vardır. Veterineriniz bir iç ya da dış hasar olup olmadığını testler uygulayarak tespit edecektir.

yazın çimlerde keyif çatan kedi

Kedinizi serinletecek, ev içerisinde güvenle uygulayabileceğiniz ipuçları

  • Kediniz için donmuş ödüller hazırlayabilirsiniz. Donmuş küçük bir parça yoğurt ve dondurulmuş tuzsuz ve baharatsız tavuk suyu küpleri onlar için hem lezzetli hem sağlıklı hemde serinletici bir ara öğün olabilir.
  • İnsanlar serinlemek için yaz aylarında içeceklerine buz eklerler, aynı şeyi kediniz için de yapabilirsiniz. Günün en sıcak saatlerinde suyuna atacağınız birkaç buz küpü hem onların suyunu serinletecek hemde bu buz küpüyle oynarken onların patilerini de ferahlatacaktır. Kedinize vereceğiniz buz küplerini içme suyundan dondurmanızı tavsiye ederiz.
  • Çoğu kedi ıslanmaktan hoşlanmaz, bu yüzden ferahlamak için suya girip çıkmak ilk tercihleri olmayacaktır ama eğer bir havluyu soğuk su ile nemlendirip onunla kedinizi silerseniz ya da üzerine yatabilmesi için temiz bir yere sererseniz sıcak havalarda onların bir nebze rahatlamalarını sağlayabilirsiniz.
  • Kedilerde ölü tüyler eğer taranmaz ise sıcak havayı vücutlarında hapseder. Bu sebeple gün içerisinde döktükleri ölü tüylerin taranarak temizlenmesine ihtiyaç duyarlar. Havaların sıcak olduğu günlerde kedilerin kendilerini normalden daha fazla temizlediklerini farketmeniz muhtemeldir. Bu endişe edilecek bir şey değildir, kendilerini serin tutmak için içgüdüsel bir davranıştır.
  • Kediniz için her zaman temiz ve dolu su kaplarını ev içerisinde birden fazla noktaya yerleştirerek onların susuz kalmadığından emin olun.
  • Güneşin kuvvetli olduğu öğlen saatlerinde kedinizin güneş altında olmadığından emin olun.
  • Onların oyun alanlarını ve yattığı bölgelere gölge sağlayın.
  • Kedinizin cildinde kabuklu veya pulpul bir görünüm farkederseniz derhal veteriner tavsiyesi alın.
  • Kedinizi bir havalandırmanın olmadığı sıcak bir odada kapalı bırakmayın. Eğer bir odada kalmaya meyillilerse o odayı onlar için güvenli bir şekilde havalandırın.