Ana sayfa Kedi Kedi Beslenmesi Kediler için yaz meyveleri rehberi

Kediler için yaz meyveleri rehberi

2104
0
2 aylık siyah kedi yalanıyor

Yaz geldi, pazarlar, marketler, manavlar hatta bir sürü köşe başında gezer manavlarla doldu etraf. Enfes kokusuyla kavun, iştah açıcı yeşiliyle erik ve sulu sulu yaz aylarının en serin destekçisi karpuz. Peki biz bu meyveleri yerken meraklı bakışlarıyla bize yaklaşıp tabağımızı koklayan kedimiz hakkında “ne yapmamız lazım?”, “Tabaktaki meyveler onun için sağlıklı mı?”, “yerse bir sağlık problemi yaşar mıyım?” şeklinde sorularınıza cevap olacak bir yaz meyveleri rehberi hazırladık. Kedinizi meyve ile tanıştırmadan önce onun zorunlu etobur olduğunu ve sağlıklı beslenebilmesi için hayvan proteini ağırlıklı beslenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bütün kediseverlere konu hakkında ışık tutmayı umarak yazıya geçiyorum.

Karpuz

karpuz dilimi

Evet, kedinize çok sık olmamak kaydıyla çekirdeksiz yerinden küçük bir iki ısırıklık, bir parça karpuz tattırmanızda bir sakınca yok. Karpuz çekirdeği kediler için çok zararlıdır.

Detaylar için “Kediler karpuz yiyebilir mi?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kavun

kavun dilimleri

Kavun için de karpuz için geçerli bütün bilgiler aynen geçerlidir. Evet kediniz kavunun tadına bakabilir ama ona sık sık kavun vermeniz sakıncalıdır. Kavun çekirdeği hem zararlı hem tehlikelidir kesinlikle kedinizden uzak tutmalısınız.

Üzüm

dalında üzüm

Üzümler gerek renkleri gerekse ufak yuvarlak şekilleriyle kedilerin dikkatini lezzetlerinden çok onlarla oynayabilmek için dikkat çeken bir yaz meyvesidir. Üzüm taze ya da kurutulmuş, siyah ya da sarı farketmez kediler için çok tehlikelidir.

Kediler için zararlı besinleri öğrenmeniz kedinize kaliteli bir hayat sağlamanız için çok önemlidir. Lütfen linkten kediler için zararlı besinleri dikkatlice okuyunuz.

Kiraz ve Vişne

vişne ve kiraz

Kiraz ve vişne aynı meyve olmasalar da ikisi de gülgiller (rosaceae) familyasından geldikleri için kediler üzerindeki etkileri aynıdır. Meyvesinin kedilere direk zararı olmasa bile sapı, yaprağı ve çekirdeği kediler için zehirlidir. Kiraz ve vişnenin çekirdeği, sapı ve yaprakları siyanojenik glikozitler (Cyanogenic glycosides) içerir. Kediler için gerek şekli gerek parlak kırmızı rengiyle çok çekici olan bu meyveleri onların gizlice tadamayacağı yerde saklamanızı tavsiye ederiz.

Siyanojenik glikozit nedir?

Tabiatta özellikle, acı badem, yonca, burçak, kanyaş gibi yaklaşık 100’den fazla bitkide bulunan ve ağız yoluyla alınmasından sonra mide bakterileri tarafından hidrolize edilerek gaz durumunda siyanür ve aldehit oluşumuna neden olan, glikozit yapısında amigdalin, linamarin, lotaustralin ve dhurrin gibi yaklaşık 30 çeşit maddenin ortak adı.

Şeftali

şeftali yığını

İyice yıkanmış, kabuğu soyulmuş, sapı ve çekirdeğinden arındırılmış şeftali meyvesinden küçük miktarda yemek kediniz için yararlı bile sayılır. Fakat kedinizi şeftali ile beslemeden önce ona bu yeni meyveyi küçük bir parça olarak verip onu gözlem altında tutmanız gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için kediler şeftali yiyebilir mi? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kayısı

masada kayısı

Kayısı meyvesi iyice yıkanmış, kabuğu soyulmuş bir şekilde kedilere sunulabilir. İçerdiği beta karoten (beta-carotene) ve potasyum sayesinde kanserle savaş veren kediler için destekleyici bir besin olarak göz önüne alınabilir. Fakat tıpkı şeftali gibi kayısının da dalı, yaprağı ve çekirdeği kediler için tehlikeli ve zehirlidir.

Beta Karoten nedir ?

Beta karoten A vitamininin öncül maddesidir. Karaciğerde depolanır ve ihtiyaç duyulduğu zaman A vitaminine dönüşür. 600’e yakın karotenoid vardır. Bunların hepsi A vitaminine dönüşmez. Dönüşme oranının en fazla olduğu karoten, beta karotendir.

Yeşil Erik ve Mürdüm Eriği

yeşil erik, mürdüm eriği

Birçok meyvede olduğu gibi eriğinin sapı, yaprağı ve çekirdeği kediler için zehirli ve tehlikelidir. Eriğin meyvesi de kediler için zehirlidir. Özellikle de ergin olanlar içerdiği yüksek oranda siyanür ile kedilerin sağlığı için çok büyük tehlikedir. Mürdüm eriği ve yeşil erik gülgiller familyasından gelen ve besin değeri olarak benzerlik gösteren meyvelerdir. Kediler için eşit derece de zararlıdır.

Malta Eriği

malta eriği, yeni dünya

Malta eriği ayrıca yeni dünya olarak da bilinen sarı iri çekirdekli bir yaz meyvesidir. Birçok meyvede olduğu gibi malta eriğinde de meyvenin sapı, dalı, yaprağı ve çekirdeği kediler için zararlı ve tehlikelidir.

Karadut ve Dut

karadut, dut

Hem dut hem karadutun kediler üzerindeki etkileri üzerinde pek fazla veri bulamadık. ASPCA dut ağacını kediler için zehirli değil olarak listelemiştir. Bu veriden yola çıkarak kedinizin dut meyvesini yemek için çok ısrarcı olduğunda dutu tatmasında herhangi bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz. Yalnız kedilerin zorunlu etobur olduğunu ve sağlıklı kalabilmek için hayvansal protein ile beslenmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Böğürtlen

dalında böğürtlen

Böğürtlenlerin, tadımlık olarak tüketildiğinde hayvanlar için zehirli olmadığı onaylanmıştır. Böğürtlenler otlanarak beslenen hayvanlar için soluk borularına kaçabilme ihtimali yüzünden tehlikeli kabul edilmektedir. Bu durumun evimizdeki kedilerin başına gelme ihtimali bir hayli düşüktür.

İncir

incir, yarım incir

İncir insanların tüketimi için tamamen güvenli olsa da aynı şeyi kedilerimiz için söylemek doğru olmaz. İncir meyvesinin sapı, dalı, yaprağı ve ağacı her hali kediler için zehirlidir. İncirin meyvesinin içeriğindeki zehir miktarı oldukça düşük olsa da kedinizin sağlıklı olmayan bir şey tükettiğini farkederseniz, ne kadar küçük miktar tüketmiş olursa olsun biran önce veterineriniz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedilerde incir zehirlenmesinin belirtileri

Kedilerde incir zehirlenmesi hafif ve orta derecede tahrişe sebep olur. İncir zehirlenmesi yaşayan kedilerde görülen belirtiler şöyledir;

  • Kusma
  • Ağzın salyalanması veya sulanması
  • Başın sallanması
  • İshal
  • Açık, akıntılı yara
  • Ciltte tahriş