Ana sayfa Kedi Kedi Sağlığı Hasta kedinizle nasıl ilgilenmelisiniz

Hasta kedinizle nasıl ilgilenmelisiniz

4827
1
hasta sarman

Hasta kediler ev içerisinde bakılmalı ve tuvaletini yapabilmesi için kum tuvaleti eğer normalde dışardaysa bile içeriye taşınmalıdır. Hastayken dışarıya gezmeye çıkan bir kedi yolunu bulamayabilir, geri dönemeyebilir. Kediler kendileri için formülize edilmiş, kediler için üretilen ilaçlar kullanmalıdır. Diğer evcil hayvanlar ve insanlar için üretilen ilaçlar kedileriniz için daha büyük bir rahatsızlık sebebi olabilir. Eğer kediniz hasta ise onunla ilgilenirken veterinerinizin rehberliğini takip edin. Aşağıda vereceğimiz bilgilerin amacı hali hazırda veteriner desteği alınan bir kedinin tedavisine destek olabilecek ve bir kaç önemli noktaya değinmektir.

Kusma ve İshal

Yavru ve yaşlı kedilerde susuz kalma riski yetişkin kedilere oranla daha yüksektir. Bu sebeple hem yavru hem de yaşlı kedilerde mide bulantısı ve sık kusma tehlikelidir. Veterinerinizle en kısa zamanda görüşmelisiniz. Herhangi bir evcil hayvan eğer 24 saatten uzun bir süredir kusuyorsa veteriner ziyareti hayati bir mecburiyettir. Eğer kedinizin kusması sık ve şiddetli değilse bile onun mamasını 12 saatliğine kaldırmalısınız. Suya erişimini engellemeyin hatta suyunun hep taze ve temiz olduğundan emin olun. 12 saatin sonunda kedinize 1 kaşık dolusu iyice haşlanmış derisiz beyaz tavuk eti verin. Kediniz kusmaz ve sağlıklı bir şekilde yemeğini yer ise 2 saat sonra bir kaşık daha vererek onun beslenmesine yardımcı olun. Bu beslenme şeklini yaklaşık 2 gün kadar devam ettirdikten sonra normal düzeninize geri dönebilirsiniz. Kediniz ishal ise aynı şekilde 12 saat boyunca yemeklerine ara verdikten sonra haşlanmış derisiz tavuk eti diyetini uygulayın. Eğer kedinizin ishali 2 günden uzun sürer ise kediniz güçsüz düşerse ya da yemek yemeyi reddederse veterinerinizle iletişime geçin.

Kedi Gribi

Kedi gribi de tıpkı bizim geçirdiğimiz soğuk algınlıkları gibi belirtiler gösterir ve bulaşıcıdır. Yavru kedilerde özellikle çok tehlikeli olmakla birlikte tüm yaşlardaki kediler için tehlikelidir hemen veteriner ile iletişime geçilmelidir. Kedi gribi geçiren kedilerde yiyeceklerini yutmakta zorluk oluşturan ağız yaralarına rastlanabilir. Bu yaralar gözlerde de oluşabilir. Eğer gözü kapanırsa ya da içi iltihap dolarsa veterinerinizden destek alın. Kedilerin iştahı üstünde kokunun çok büyük bir payı vardır, grip olan kedilerde koku duyuları zayıflayabileceğinden iştahsızlık başlayabilir. Eğer burnundan, ağzından ya da gözünden akmalar yaşanırsa ılık su ile nemlendirilmiş temiz bez yardımıyla dikkatlice temizlemeniz yeterli olacaktır.

Cilt problemleri

Ağrılı, kaşıntılı olan cilt problemleri için soğuk suyla ya da birkaç parça buz yardımıyla masaj yapabilirsiniz. Problemli bölgeyi yalamasına engel olmak için yakalık kullanabilirsiniz. Kediniz problemli bölgeyi yalarsa bunun iyileşme sürecine katkısı olmayacağı gibi ağrıları arttırabilir. Arka ayaklarını ve pençelerini kaşıyamaması için bir kumaş ya da çorap ile kaplayıp çok sıkmadan bir ip ya da kumaş parçası yardımıyla sabitlemelisiniz. Dış parazit önlemleri aldığınızdan emin olun. Bir başka hayvanla kavgadan meydana gelen yaralar septik hale gelebilir ve yaralı bölgede kokulu bir iltihaplanma olabilir. Bu yaralar hayati tehlike teşkil etmese de antibiyotik tedavisi gerektirebileceğinden veterinerinizden yardım almalısınız.

Hasta olan kedinizi yemek yemeğe teşvik etmek

Kedilerin yemek yememesi zaman içerisinde onlarda duygusal çöküntüye yol açabileceği gibi, fiziksel rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir. Kediniz eğer 24 saatten uzun bir süre yemek yemediyse acilen veterinerinize danışmalısınız. Kedinizi yemek yemeye teşvik etmek için yaş mama her zaman ilk tercihiniz olmalıdır. Çoğu kedi yaş mamanın lezzetini, kokusunu ve kolayca çiğneyip sindirebilmelerinden dolayı karşı konulmaz bulur. Kedinizin iştahı yaş mama ile de yerine gelecek gibi değilse yaş mamayı ılıtmayı ya da biraz ılık su ekleyip servis etmeyi deneyebilirsiniz. Ilındığında yaş mamaların hem kokusu hem aroması daha çok keskinleşir. Mamaya sardalya gibi küçük, tüketimi kolay ve cezbedici kokusu olan bir balık ekleyerek kedinizi yemek yemeye teşvik edebilirsiniz. Kedinizin, yemediyse mama tabaklarını ortada uzun süre tutmanız onlarda mide bulantısı hissetmesine sebep olabileceği için kaldırmalı ve daha sonra taze mama ile tekrar denemelisiniz. Kediniz iştahsız hissettiğinde ona karşı sinirlenmeniz, ceza vermeniz ya da zorlamanız yardımcı olmaz, aksine onu okşamanız, sevmeniz hatta taramanız kedinizin neşelenmesine ve yemek yemeyi istemesine sebep olabilir.

Hasta kedi bakımında unutulmaması gerekilenler

hasta kedi
  • Veterinerinizle iletişimde kalın
  • Kediniz ilaç kullanıyorsa hafta sonu için ilacınız olup olmadığını kontrol edin
  • Veterinerinizin talimatlarını dikkatlice not alın ve eksiksiz yerine getirin
  • Sessiz bir yerde sıcak ve yumuşak bir yatak sağlayın
  • Bir ısıtıcı ya da sıcak su torbası kullanıyorsanız yanık olmaması için uygun ölçüdeki bir yastık içerisine koyun
  • Hasta kediyi gün içinde düzenli kontrol edin
  • Kediniz kirlendiyse veterineriniz uygun görürse onlar için uygun üretilmiş ya da bir bebek şampuanı ile yıkayın ve onu saç kurutma makinesinin en düşük ayarında ve uzaktan tutarak iyice kurutun
  • Eğer yıkanmamasını gerektirecek bir rahatsızlığı var ise kuru şampuan ile kedinizin hijyenini sağlayın
  • Kediniz yerinden kalkamayacak durumda bir rahatsızlık geçiriyorsa onu her iki saatte bir döndürmelisiniz. Eğer ısınması için sıcak su torbası ya da ısıtıcı kullanıyorsanız kedinizi sık sık kontrol edip fazla sıcaklayıp su kaybına uğramasını önlemelisiniz
  • Hasta kedilerin özellikle de böbrek problemi olanların taze suya kolay erişimi önemlidir
  • Hasta kediler okşanmaktan ve taranmaktan mutluluk duyarlar

1 YORUM

Comments are closed.