Ana sayfa Kedi Kedi Türleri British Shorthair

British Shorthair

2687
0
oyuncu british shorthair

Fiziksel Özellikleri

British shorthairlerin tüyleri kısa ve kalındır. Yüzleri ve yanakları yuvarlak olur. Gözleri yuvarlak ve iridir. Genel olarak dış görünüşleri yuvarlak olduğu için oyuncak ayılara benzetilirler. Her ne kadar kilolu ve yumuşak bir görüntüye sahip olsalarda omuzları geniş ve kuvvetlidir. British Shorthair cinsi kedilerin bacakları ve patileri kaslı ve güçlüdür.

British shorthairler bilinen bütün kedi renk ve desenlerine sahip olabilir ama türün kendisiyle özdeşleşen renk mavi (gri) ve desensiz olan görünümdür. Hatta bu rengin çok tercih edilmesi dolayısıyla onlara bazen İngiliz Mavileri (British Blues) denilmektedir.

Fiziksel ve zihinsel olgunluğa 3 ila 5 yıl arasında erişirler. Diğer birçok kedinin aksine daha uzun sürede gelişimlerini tamamlarlar.

Sağlık

British shorthairlerde kalıtsal olarak görülen iki hastalık vardır bunlardan biri Hipertrofik kardiyomiyopati (hypertrophic cardiomyopathy) olarak bilinen bir kalp rahatsızlığıdır. Kalp kaslarının kalınlaşması da denilebilir. Diğer ise diş eti iltihabıdır.

British shorthairlerde sıklıkla görülen bir diğer hastalık da Hemofili B’dir. Bir kanama bozukluğu olarak bilinen bu hastalık DNA testi ile tespit edilebilir.

Fiziksel yapısı gereğiyle kilo almaya çok meyilli olan british shorthairler ayrıca tembellikleriyle de popülerdirler. Eğer yeterince ilgi gösterilmez ve düzenli egzersiz yapması sağlanmazsa obezite kaçınılmazdır. Kilo almaya çok meyilli olan bu kediler ayrıca özel diyete ihtiyaç duyarlar.

Karakter ve Genel Huyları

beyaz masada uzanan british shorthair

British shorthairler aileler için uygun bir seçimdir. İlgi görmekten çok hoşlanırlar ama ilgi merkezi olmak için olay çıkartmazlar. Sizi ev içerisinde takip ederler ve bir yerde uzun süre kaldığınızda size çok yakın bir yerde oturmayı tercih ederler.

British shorthairlerin çok yumuşak ve ince bir ses tonu vardır. Bu yumuşak ses tonuyla size ihtiyacı olduğunda ya da sadece sizi özlediğinde diyalog kurmayı severler, konuşkandırlar. Kucak kedisi değillerdir ama hemen yanınızda oturmaktan hoşlanırlar. Büyük bir kedi oldukları için onu kucakta gezdirmenizden hoşlanmazlar. Zaten onu kendi haline bırakırsanız sizin hemen yanınızda sizinle gezecektir.

British shorthair kedileri yavruyken çok aktiftirler. Büyüdükçe sakinleşirler. Yetişkin erkek british shorthairler uyanık oldukları zamanlarıda günün büyük çoğunluğunu kanepede uzanarak geçirebilir.

Eşyaları parçalamaları ya da kırıp dökmeleri nadirdir. Çünkü onlar eşyalarla direk oynamayı değil onları izlemeyi severler. Aynı sebeplerden ötürü eve gelen misafiri de severler. Evde yabancı olmasından rahatsızlık duymazlar, onları inceleyerek vakit geçirirler.

Tarihçesi

yavru british shorthair

British shorthairleri aslında bir çoğumuz görerek ve severek büyüdük dememiz yanlış olmaz. Çizmeli kedinin zeki ve cesur kedisi (Puss in Boots) ve Alice harikalar diyarındaki sırıtan kedi (Cheshire Cat) british shorthairlerden ilham alınarak yaratılmış karakterlerdir.

British shorthairler isimlerinden de belli olabileceği üzere ingiltere yerlisi kedilerdir. Yaklaşık olarak 2000 yıl önce romalılar tarafından İngiltere’ye fare avlayıcı olarak getirildikleri düşünülmektedir. Viktorya devri süresince kedi severler ve üreticileri tarafından safkan kedilerin üretimi yapıldı. O dönemde renkleriyle isimlendirilen kediler arasında british shorthair popülerlikte zirveye geçti.

Maalesef ikinci dünya savaşı ardından İngiltere’de birçok kedi cinsi yok olmanın eşiğine geldi. Savaş sonrasındaki yiyecek kıtlığı birçok kedi türünü büyük tehlikeye attı. Diğer ülkelerdeki british shorthairlerin ingiltereye tekrar çağrılması ve özenli bakımı ardından bu kedilerin soyu tükenmekten kurtarılmıştır.

Bakımı

kaşıma tahtası üzerine tünemiş british shorthair

British shorthair kedilerinin kısa ve yumuşak tüylerinin haftada bir taranması onlar için yeterli olacaktır.

Günlük diş bakımı çok önemlidir. Her kedi dişlerinin fırçalanmasına sıcak bakmaz, ama eğer daha yavruyken onu alıştırma fırsatı bulduysanız bu konuda çok problem yaşamayacaksınız. Eğer günlük diş bakımını yapamıyorsanız haftada bir kerede, hiç temizlenmemesinden daha iyi olacaktır. Lütfen kedinizle ilgilenmekten pes etmeyiniz.

Kedinizin tırnaklarını birkaç haftada bir kesiniz. Eğer göz çevresinde akıntı ya da çapak gözlemlerseniz yumuşak ve nemli bir bez yardımıyla yavaşça silmelisiniz. Olası bir enfeksiyonu taşımamak için sağ ve sol gözleri için farklı bez kullanmanız çok önemlidir.

Kulaklarını haftada bir kontrol etmelisiniz. Eğer kulaklarının içi kirli gözüküyorsa bir tutam pamuk yardımıyla ya da yarım ölçü elma sirkesiyle karıştırılmış ılık suyla ıslattığınız yumuşak bir bez yardımıyla dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Kulak pamuğunu kullanmaktan kaçınınız. Kulak pamuğuyla yapılan en küçük yanlış bir müdahale ile kedinizin iç kulağına çok ciddi hasar verebilirsiniz.