Ana sayfa Kedi Kedi Bakımı Başıboş bir yavru kedi bulursanız ne yapmalısınız

Başıboş bir yavru kedi bulursanız ne yapmalısınız

2660
0
3 yavru kedi oynuyor

Sokakta karşılaştığınız kediler, sahipsiz ve evsiz gibi görünseler bile aslında bir evi, bir düzeni olabilir. Sokakta yaşayan kediler, doğaları gereği dolaşma eğilimi gösterirler. Hatta zaman zaman kaybolabilirler. Yiyecek aradığını gördüğünüz ya da evinizin çevresinde gezindiğini gördüğünüz kedinin çokta uzakta olmayan bir evi olabilir. Bu yüzden dışarda gördüğünüz her kedinin başıboş olduğunu varsaymak doğru olmaz.

sevecen bir yavru kedi

Başıboş yavru kedi gördünüz, annesiz olduğu nasıl anlaşılır?

Dışarıda bir ya da birden fazla yavru kedi bulduğunuzda sahiplenmeyi ya da sahiplendirmeyi düşünmeden önce annelerinin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer etrafta kedilerin annesine dair bir belirti yoksa, yavru kedileri rahatsız etmeden bırakın ve anne kedinin geri gelip gelmeyeceğini belirlemek için birkaç saat göz kulak olun. Anne kedi aslında etrafta olabilir ama siz onun yuvasına çok yakınsanız geri dönmek için sizin uzaklaşmanızı bekliyor olabilir. Sizden korkmuş olabileceğini göz önünde bulundurun. Eğer sokakta yavru bir kedi görürseniz onu elinize almaktan kaçının. Eğer kokunuz yavrunun üstüne siner ise anne kedinin yavruya geri dönmesini engelleyebilir.

Bölgede anne kedinin dönüp dönmeyeceğini gözlemleyecek kadar kalma imkanınız yoksa yuvaya müdahale etmenizi gerektirecek acil bir tehlike var mı diye kontrol edin. Hava durumu, çevrede vahşi hayvan olma ihtimali veya yuvanın araç trafiğine yakın olup olmadığını gözlemleyin. Yenidoğan yavru kediler, açlıktan çok hipotermi riski altındadır. Bu yüzden eğer yuvaya çok yaklaşırsanız ve anne kedinin yuvaya dönmesine engel olursanız yavruların hayatı tehlikeye girebilir.

Anne kedi, yavru kedilerine hayatta kalabilmeleri için en iyi şartları oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Anne sütü insanlar için olduğu gibi bütün canlılar için yeni doğanlara verilecebilecek en sağlıklı besindir. Çok acil ve yavrular için bir hayati tehlike olmadığı sürece yavru kediyi yuvasından ve annesinden ayırmamalısınız.

yavrusunu taşıyan anne kedi

Eğer anne kedi yavrulara dönerse

Anne kedi yuvaya döndüyse ve yuva için seçtikleri alanda onlar için bir tehlike yok ise, yavru kediler sütten kesilene kadar anneleriyle kalması için onları yalnız bırakın. Yine de destek ve yardımcı olmak istiyorsanız yuvanın çevresine bir koruma sağlayabilir onlar için battaniye bırakabilirsiniz. Anne kedi için düzenli yiyecek ve su bırakabilirsiniz. Bırakacağınız yemek ve suyun yuvanın çok yakınında olması anneyi tedirgin edebilir. Başka kedilerin yemek kokusuna gelip yavrularına yanaşmasını olumlu karşılamayacaktır. Eğer yuvasına çok yakın bir yere mama ve su bırakırsanız bu anneyi strese sokup sinirlilik yapabilir, bu durum annenin sütünü dahi etkileyebilir.

Anne kedi yavrulara geri dönmezse

Anne kedinin bir kazaya karıştığını ya da herhangi bir sebepten dolayı 3-4 saatten uzun bir süre yuvaya dönmediği durumlarda, yavru kedilerin hayatta kalabilmesi için harekete geçmeniz gerekmektedir. Şunu unutmayın eğer müdahale etmeye karar verir ve yavruları kurtarmak için gönüllü olursanız onlar sütten kesilip mama yemeye başlayıncaya kadar büyük bir sorumluluk altına girmeniz gerekeceğinin farkında ve bilincinde olmanız gerekmektedir. Birçok kurum ve kuruluş, hatta barınaklar süt emme çağındaki yavru kedileri kabul etme taraftarı olmayacaktır. Yavru kedileri biberon ile beslemek büyük özen ve emek gerektiren ciddi bir sorumluluktur. 

yeni doğmuş henüz gözleri kapalı bir yavru kedi

İhtiyacınız olan malzemeler

  • Yavru kedi biberonu
  • Kedi süt tozu
  • Polar veya yünden battaniye ya da kazak
  • Sıcak su torbası
  • Yumuşak bir bez ya da tuvalet kağıdı
  • Küçük boyutta kutu ya da bir taşıma sepeti – çantası

Hayati bilgiler

  • Vücut ısısı: Yavru kediler için vücut ısılarını normal bir seviyede tutmak hayati önem taşır. Bu yüzden polar ya da yünden bir battaniye ile yavruları sarmalısınız. Bu battaniyenin altına elinizin dayanabileceği ılıklıkta bir sıcak su torbası koyun. Sıcak su torbası ile yavrular arasında muhakkak kumaş ya da bez benzeri bir ayırıcı olsun. Direk temaslar yanığa sebep olabileceğinden tehlikelidir.
  • İlk Temizlik: Yavru kedilerin üzerine dışkı ya da başka bir pislik bulaşmış ise ıslak bir mendil yardımıyla onları silerek temizleyip hemen kurutup, vücut ısılarını yüksek tutabilmek için sarmalısınız. Kesinlikle onları yıkamayın.
  • Beslenme: Veteriner kliniklerde ve pet shoplarda bulabileceğiniz kedi süt tozunu kaynatılıp ılıtılmış su ile karıştırıp biberonu hazırlayın. Yavru kediyi karnının üstüne yatar ve annesini emer pozisyonda biberona ulaşarak sütünü içmesini sağlayın. Bebeğin kendi bildiği gibi sütünü emmesine müsade edin. Kesinlikle hızla içebilmesi için biberonu sıkmayın, sütün akciğerlerine kaçmasına neden olabilirsiniz.
    • 1 haftalığa kadar yavrular 2-3 saatte bir
    • 2 haftalığa kadar yavrular 4-6 saatte bir
    • 3 hafta ve sonrasında 6-8 saatte bir emzirilmelidir.
  • Temizlik: Her emzirme ardından hafif ıslak bir bez veya tuvalet kağıdı ile bebeğin arka kısmına annenin yalama hareketini yapıp idrar ve dışkısını yapmalarını sağlayın.
  • Yaşama alanı: Yavruları yüksek yerlerde gözlemsiz bırakmayın. Meraklı yapıları gereği gezinmeye çıkabilir ve düşebilirler.