Ana sayfa Kedi Kedi Türleri Balinese Kedisi

Balinese Kedisi

1070
0
1 yaşında balinese kedisi yatıyor

Fiziksel özellikleri

Balinese kedi cinsi standartları, genel vücut tipi ve rengi de dahil olmak üzere çoğu bakımdan siyam kedisi standardı ile aynıdır. Balinese kedileri ilk evcilleştirildiklerinde siyam’a benzer şekilde ama daha ağır kemikli ve kafaları elma biçimden iriceydi. Tüyleri de günümüz balinese kedisinden daha uzundu. Siyam kedilerinden Balinese kedilerini ayıran en önemli özelliklerden biri tüy uzunluğu ve kuyruklarının şeklidir. Bali kedisinin bilinen en önemli özelliği uzun tüylü bir kedi olmasına rağmen çok az tüy dökmesidir. Hatta uzun tüylü kediler arasında en az tüy döken kedi cinsidir.

Bali kedileri hem zarif hem kaslıdır. Yüzleri, alınları geniş çeneye doğru sivrilen üçgen şeklindedir. Gözler eğik ve canlı mavi, kulaklar büyük, öne doğru açık ve sivri uçlu şekildedir. Tüy renk ve desenleri siyam ile benzerlik gösterir ve dört çeşit olabilir.

  • Seal point:  Vücutları açık kahve-krem rengi arası,  boyun altı ve göğüs daha açık renklidir. Benekler koyu kahverengi, burun, sırt ve ayaklar beneklerle aynı renktedir.  
  • Chocolate point: Vücutları fildişi rengi ve belirgin gölge yoktur. Benekler orta kahverengidir.
  • Blue point: Vücutları mavi-beyaz soğuk tonlarda, çene altı ve göğüste beyaz gölgeler olup benekler koyu mavidir(Kedi terimlerine göre mavi rengi gri rengine tekabül etmektedir).
  • Lilac point: Vücut buz beyazı renkte ve gölgesizdir. Benekler buz grisi ve pembemsi tonlardadır. Bazı kaynaklarda leylak rengi olarakta geçmektedir.
dik duruşlu balinese kedisi

Sağlık

  • Şaşılık
  • Amiloidoz (amyloidosis) organ işlev bozukluğuna sebebiyet verebilen bir hastalıktır ve siyam ailesinde genel olarak karaciğerde birikim yaptığı gözlemlenir
  • Astım ve Bronşit problemleri
  • Aort stenoz ya da aort darlığı (aortic stenosis) olarak bilinen konjenital kalp defektler
  • Megaözefagus gibi gastrointestinal durumlar
  • Hiperestezi sendromu (hyperesthesia syndrome) nörolojik bir problemdir. Kedilerin kendilerini fazla temizlemesine sebep olur ve bölgesel tüy kaybına ve dokunulduğunda yada okşandığında kedinizin çılgın gibi davranmasına sebep olmaktadır.
  • Lenfoma (lymphoma)
  • Nistagmus (nystagmus) istemsiz hızlı göz hareketine neden olan nörolojik bir hastalık
  • Progresif retina atrofisi (progressive retinal atrophy) ilerleyici retina tembelliği olarak da bilinir. Tedavisi yoktur ve gece görüşü kaybı ile başlayıp körlükle sonlanır

Karakter ve Genel huyları

kaşınan balinese kedisi

Balinese kedisi insanlarla konuşmayı ve vakit geçirmeyi, etkilişime geçmeyi çok sever. Uysal ve sevecenlerdir. Bali kedileri en zeki kediler arasında önde gelen kedi cinslerinden biridir. Yüksek enerjili balinese kediniz için zeka oyunları ve kediler için üretilmiş yapbozlar ile keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Hem insanlarla hem de ev içerisindeki hayvanlarla iyi geçinirler. Özellikle evde çocuk ya da bebek var ise onlarla daha derin bağlar kurabilirler ve saatlerce sıkılmadan onlarla oynayabilirler.

Bazı balinese kedisi sahiplerinin kedileri için insanların ruh halini anlayabilen bir kedi olarak değerlendirdiğini duyabilirsiniz. Ev içerisinde üzgün birisi var ise onun yanında vakit geçirip şefkat gösterdiği söylenir.

Oyuncu yapıları yüzünden ev içerisindeki eşyalarınızın her zaman güvende olacağını söylemek zordur. Değerli eşyalarınızı kedinizin erişebileceği raflardan kaldırmalısınız. Mobilyalarınız ve perdeleriniz zarar görmeden onu tırmalama tahtası eğitimini yapmalısınız.  Belinese kedileri iç mekanda bakmak için daha uygundurlar. Pervasızca oyun oynamaları dışarda vakit geçirirken bir çok kazaya sebebiyet verebileceği için bali kedilerinin dışarıya kontrolsüz salınması tavsiye edilmez.

Tarihçesi

11 aylık bali kedisi oturuyor

Savaşların hayvanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden biri nüfuslarında tehlikeli azalmaya sebebiyet vermesidir. Birinci dünya savaşı sırasında bir çok kedi cinsi gibi siyam kediside savaş durumunun verdiği ilgi eksikliği sebebi nedeniyle neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Bunun gibi kedi türlerinde tehlikeli bir sayı azalması yaşandığında yapılması gereken şey kedi yetiştiricilerinin kayıp ırkları tekrar üretebilmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarıdır. Çiftleştirmek için cinse en yakın eşleşmeyi seçerler ve sadece yeni bir cins yetiştirmekle kalmayıp hatta yavrular arasında en sağlıklı ve en uygun eşleşmeyi göstereni seçip, yetiştirip üretime bu yavrudan devam edilmesi gerekir. Bu üreme ve üretme sürecinde çoğu zaman kedi yetiştiricileri çiftleştirdikleri kedinin cinslerinin bilgisini kendilerine saklamayı seçerler ve bir tür yarattıklarında genelde bu süreçte kullanılan ebeveyn kedilerin türleri kaydedilmez. Bir çok örnekte de yetiştiriciler yeni cins kedilerin varyasyonlarının doğal olarak ortaya çıktığı konusunda ısrar edeceklerdir.

İşte bu durum Balinese için de geçerli olmuştur. Endonezya’nın Bali adasındaki egzotik ve zarif dansçıları isimlerine ilham vermiştir. Balinese kedilerinin siyam kedilerinin yavrularından evrildiğini biliyoruz. Bilmediğimiz bilgiler ise tam üretim sürecinde kullanılan diğer mümkün cins kedilerin isimleridir. Bilinen ve en eski uzun tüylü kedi türleri olan Fars Kedisi ya da Ankara kedisi ile Siyam kedisinin çiftleşmesi ardından ortaya çıktığı düşünülse de bali kedileri ayrıca uzun tüylü siyam kedileri diye bilinirler ve üreticilerinin ısrarlı açıklamaları sebebiyle böyle kabul edilmektedirler.

Bakımı

2 yaşında balinese

Balinese kedilerinin uzun ve yumuşak tüyleri çok fazla dolaşma ve kıtık problemi yaratmaz. Haftada bir ya da iki kere taranması yeterli olacaktır.

Günlük diş bakımı çok önemlidir. Her kedi dişlerinin fırçalanmasına sıcak bakmaz ama eğer daha yavruyken onu alıştırma fırsatı bulduysanız bu konuda çok problem yaşamayacaksınız. Eğer günlük diş bakımını yapamıyorsanız haftada bir kerede, hiç temizlenmemesinden daha iyi olacaktır. Lütfen kedinizle ilgilenmekten pes etmeyiniz.

Kedinizin tırnaklarını birkaç haftada bir kesiniz. Eğer göz çevresinde akıntı yada çapak gözlemlerseniz yumuşak ve nemli bir bez yardımıyla yavaşça silmelisiniz. Olası bir enfeksiyonu taşımamak için sağ ve sol gözleri için farklı bez kullanmanız çok önemlidir.

Kulaklarını haftada bir kontrol etmelisiniz. Eğer kulaklarının içi kirli gözüküyorsa bir tutam pamuk yardımıyla ya da yarım ölçü elma sirkesiyle karıştırılmış ılık suyla ıslattığınız yumuşak bir bez yardımıyla dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Kulak pamuğunu kullanmaktan kaçınınız. Kulak pamuğuyla yapılan en küçük yanlış bir müdahale ile kedinizin iç kulağına çok ciddi hasar verebilirsiniz.