Ana sayfa Haberler Bağcılar Belediyesi, Kuduz hastalığı ile ilgili seminer düzenledi.

Bağcılar Belediyesi, Kuduz hastalığı ile ilgili seminer düzenledi.

434
0
İstanbul, Bağcılar Belediyesi, Hayvan ısırıklarında ilkyardım ve Kuduz konulu bir seminer düzenledi.

İstanbul, Bağcılar Belediyesi, Kuduz hastalığı konusunda farkındalık yaratmak adına ‘Hayvan Isırıklarında İlkyardım ve Kuduz’ konusunda seminer düzenledi.

Dr. Hüseyin Budak, Bağcılar Belediyesi’nin ilçedeki vatandaşlar için Koca Yusuf Bilgi Evi’nde düzenlediği sağlık seminerde kuduz hastalığı ile ilgili bilgilendirme yaptı. Dr. Hüseyin Budak, “Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşısı yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumumuzu kuduz hastalığından koruyabiliriz” dedi.

Hastalığın hayvanın ısırması, hastalığı aşıyan hayvanın salyasının çatlak deriye, göz, ağız ve buruna temasıyla bulaşabildiğini belirtti. Dr. Hüseyin Budak, “Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı verilere göre dünya üzerinde her yıl 59 binin üzerinde insan kuduz nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yaban hayvanları da kuduz hastalığına yakalanabilir. İnsanlara bulaşan kuduz hastalığının ise yüzde 99’u köpeklerden bulaşmaktadır. Isırılan vücut bölgesinde duyu değişikliği, yutma güçlüğü, sudan korkma, bilinç kaybı, vücutta kasılmalar ve kaygı bozuklukları kuduzun insanlar üzerinde görülen belirtileridir” diye konuştu. 

Seminer içeriğinde kuduzun, ölümle sonuçlanan ancak aşı ile önlenebilir viral bir hastalık olduğuna dikkat çekildi. Dr. Hüseyin Budak, “Isırıklarda ilkyardım çok önemli bir rol oynar. Öncelikle ısırılan yeri sabunlu, bol suyla 5 dakika kadar süre boyunca yıkamamız gerekiyor. Böylece mikropların vücuda girmesine engel olmuş oluruz. Mikroplar ısırık ile bulaşan salya ile vücuda giriyor. Kuduz ve benzeri hastalıkların bulaşmasına, hastalığı taşıyan hayvanın salyasının vücuda girmesi yol açıyor. Eğer ısırılan bölgede kanama varsa bir bez yardımıyla kapatarak antiseptik bir sıvıyla müdahale edilmelidir. Bölge iyice temizlenip hızlı bir şekilde profesyonel destek çağrılmalıdır. Kuduz hastalığının geri dönüşü yoktur. Bu nedenle ilk müdahale hayati önem taşımaktadır. Evcil kedi ve köpeklerimizin aşı takvimine gereken önemi göstermeliyiz. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşısı yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz” dedi.