Ana sayfa Köpek Köpek Türleri Akita

Akita

4051
0
japon akita çimlerde

Akita cinsine mensup bir köpek olan Hachiko’nun hikayesini duymayan yoktur sanırım. Hachiko 1923 yılında Japonya’nın Akita şehrinde doğmuş Akita cinsi bir köpektir. Doğumundan bir yıl sonra Tokyo Üniversitesi’nde tarım mühendisliği alanında profesör olan Hidesaburo Ueno’nun kızına hediye edilir Hachiko. Profesör Hachiko’yu ilk gördüğünde bacaklarının hafif çarpık olduğunu farkeder. Bir Japon alfabesi olan Kanji alfabesinde 8 rakamının yazılışından (八, Japonca’da 8 anlamına gelir ve Hachi olarak telaffuz edilir) esinlenerek ona Hachiko ismini vermeye karar verir. Ona iyice alışan profesör, onu başka birine vermek yerine yanında tutmaya karar verir. Sahibine iyice alışan Hachiko; her gün profesörü işine yolcu etmeye başlar. Profesörle her sabah evinden ayrılan Hachiko ona Shibuya İstasyonu’na kadar eşlik eder. Akşam profesörün iş çıkış saatlerinde ise onu karşılamak için istasyona geri döner.

Bir gün üniversitede ders verdiği sırada profesör Ueno kalp krizi geçirir ve yaşama veda eder. Hachiko’nun şuan tüm dünyanın bildiği ve içimizi yakan öyküsü o gün başlar. Sahibinin ölümünden doğal olarak habersiz olan Hachiko her gün istasyona gidip profesörü beklemeye devam eder. Her gün Shibuya İstasyonu’nda inen yolcuların arasında sahibinin yüzünü görebilmek için bekleyişine devam eder. Günler aylara, aylar yıllara dönüşür. Hachiko’nun bekleyişi tam dokuz yıl sürer. Yanlış duymadınız; yağmur, çamur, kar, güneş demeden her gün aynı noktada tam dokuz yıl.

Bu süre içerisinde onu tanıyan, bilen Shibuya sakinleri onun ihtiyaçlarını karşılar. İnsanlar Hachiko’yu o kadar severler ve saygı duyarlar ki; 1934’te Hachiko’nun her gün sahibini beklediği tren istasyonuna onun heykelini dikerler. Takvimler 9 Mart 1935 tarihini gösterdiğinde; Hachiko kendisi için dikilmiş heykelin dibinde ayrılır aramızdan. Dokuz yıl boyunca sahibini beklediği yerde yaşlılıktan dolayı hayata veda eder. Hachiko Tokyo’daki Aoyama Mezarlığı’na, sahibinin yanına gömülür. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yenilenen Hachiko’nun heykeli bugün hala Shibuya İstasyonu’nda durmaktadır. Japonlar her yıl 8 Nisan’da heykelin etrafında toplanarak Hachiko’yu anarlar.

Hachiko hakkında daha fazla bilgi edinmek için hakkında yazılmış kitapları ve filmleri izleyebilirsiniz. Hachiko’nun mensubu olduğu Akita türü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz size yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Fiziksel Özellikleri

siyah yüzlü akita

Akita iri kemikli, iri yapılı, daima tetikte görünen bir türdür. Vücudunun uzunluğu yüksekliğinden biraz daha fazladır. Yetişkin erkek Akitaların yükseliği 66-71 cm., dişilerin yüksekliği 60-66 cm. arası değişmektedir. Ağırlık ise erkeklerde 45-58 kg., dişilerde 32-45 kg. arası değişmektedir.

Akitaların kafaları büyüktür fakat vücutla denge içerisindedir. Kafa derisinde kırışıklık yoktur. İki kulak arasındaki çizgi düzdür. Kafa yapısı yukarıdan bakıldığında üçgene benzer. Burun büyük ve siyahtır. Beyaz Akitalarda burun daha açık renkte olabilse de siyah burun tercih edilir. Kalın ve kaslı bir boynu vardır. Gözler küçüktür,  görece üçgeni andırır ve koyu kahverengidir. Kulakları Akita’nın karakteristiklerinden biridir. Kafaya göre küçük olan kulaklar üçgen şeklinde ve ucu hafif yuvarlaktır. Kulaklar güçlü ve diktir, aralarında belli bir mesafe vardır ve boyun hizasıyla uyumlu olarak gözlere doğru hafif eğimlidir. Kuyrukları büyük ve kalındır. Genellikle sırt hizasının üstünde taşınır ve bir bukle gibi kıvrılır.

Kürkü çift katmanlıdır. Alt katman kalın, yumuşak, yoğun ve üst katmandan daha kısadır. Dış katmandaki tüyler düzdür, daha kaba ve sanki vücuttan ayrıymış gibi durur. Kafa, bacak ve kulaktaki tüyler kısadır. Akitalarda beyaz, kırçıllı ve pinto(arka plan beyaz, vücudun üçte birinden fazlasını kaplayan büyük ve eşit dağılmış yamalar) olmak üzere tüm renkler görülebilir. Renkler temiz ve canlıdır. Beyaz renkli Akitaların yüzlerinde maske yoktur.

akita ailesiyle doğa gezisi yapıyor

Sağlık

Akitalarda  aşağıdaki rahatsızlıklar görülebilir ve bunlara karşı daima kontrol edilmeleri gerekir:

  • Patella luksasyonu
  • Renal-kortikal hipoplazi
  • Vogt-Koyanagi-Harada sendromu
  • Polinöropati
  • Entropiyon
  • Katarakt
  • Kalça-dirsek çıkığı
  • Retinal atrofi
  • Mide bükülmesi
  • Hipotiroid
  • Osteosarkom
  • Lenfosarkom
  • Pemfigus

Akitaların ortalama yaşam süreleri 10-12 yıldır.

Hatırlatma: Sağlık bölümünde bahsettiğimiz hastalıkları okurken lütfen gözünüz korkmasın. Bunların kimileri nadir görülen, kimileri de basit tedavileri olan hastalıklardır. İşini profesyonelce, kurallara ve hayvanların doğasına uygun yapan üreticilerden ve en az üç nesil öncesine kadar sağlık durumunu ve soyunu takip edebildiğiniz üreticilerden yavru edindiğiniz takdirde çok büyük ihtimalle bu hastalıkların hiçbiriyle karşılaşmayacaksınız.

Karakter ve Genel Huyları

oturan köpek

Akita sadakati ve zekasıyla tanınan bir türdür; aynı zamanda uysal, cesur ve korkusuzdur. Zekası yüzünden çabuk sıkılabilir, ve eğer yapacak bir şey bulamazsa kendini meşgul etmek için yıkıcı davranışlar geliştirebilir. Apartman hayatına uyum sağlayabilse de günlük bolca fiziksel ve zihinsel egzersize ihtiyaç duyar. Çok zeki ve sadık bir tür olan Akita, ailesine de çok bağlıdır ve ailesinden ayrı kalırsa kolayca strese girebilir. Bu kadar büyük ve güçlü bir türe göre Akita son derece hassastır ve stresten ve çevresel değişimlerden kolayca etkilenebilir; maruz kaldığı bu stres de Akita’da otoimmün hastalıklar ortaya çıkarabilir. Akita sahibi olacak insanların bunu göz önünde bulundurması ve köpeği evde yalnız bırakmaması son derece önemlidir.

Akitalar evlerinin doğal koruyucularıdır ve evlerini savunabilmek için ekstra eğitime ihtiyaç duymazlar. Bir sebepleri yoksa havlamazlar, genel olarak sessizlerdir. Akitalar sessiz avcılardır, kediler gibi yere yakın ilerlerler, hırlamazlar ve ses çıkarmazlar. Eğer bir Akita’nın havladığını görürseniz dikkat etmeniz gereken bir durum var demektir. Eğer sahibi yanındaysa misafirlere karşı toleranslı davranır; fakat sahibi yoksa bu tolerans yerini şüpheye ve agresyona bırakabilir. Akitalar içgüdüsel olarak bölgeci köpeklerdir ve diğer insanlara ve hayvanlara karşı agresif olabilirler.

Çoğu Akita konuşmayı sever. Bu konuşma homurdanma, mırıldanma inilti şeklinde ortaya çıkabilir; bu şekilde hem kendini hem de sizi eğlendirir. Bu onlar için bir diyalog biçimidir ve hırlamayla ya da agresyonla karıştırılmamalıdır. Onunla zaman geçirdikçe ve bağ kurdukça ikisinin ayrımını daha iyi yaparsınız.

Tarihçesi

akita yavrusu

Akitalar antik Spitz türü köpeklerin Japon ayağını temsil eder. Bugün bildiğimiz Akita, 17. Yüzyılın başlarında kuzey Japonya’daki Akita şehrinde geliştirilmiştir. Söylenene göre; Japon İmparatoru şımarık bir asilzadeyi Akita’ya, Honshu Adası’nın kuzey ucuna sürmüş ve oranın yöneticiliğini yaptırmıştır. Bu sürgün edilen aristokrat tam bir köpek tutkunudur ve kendi yönetimindeki baronları büyük ve çok yönlü bir av köpeği yetiştirmeleri için yarışmaya teşvik eder. Nesiller boyu süren seçisi üreticilikten sonra Akita ortaya çıkar. Akita güçlü bir avcıdır, sağlam bir iş ahlakı ve yiğit bir kalbi vardır; vahşi domuz, geyik ve yezo ayısı gibi büyük avların avcılığında kullanılır. Bir zamanlar imparatorun ailesine ve onların yakınlarına Akita sahiplenmek yasaklanmıştı.

Akitalar yüzyıllar boyunca mitlere, efsanelere konu olmuş ve Japon kültüründe önemli bir yer kaplamıştır. Bir çocuk doğduğunda ailesi eski Japon geleneğine uygun olarak mutluluğu ve uzun yaşamı temsilen minik bir Akita figürü alır. Yazımızın girişinde hikayesini anlattığımız Hachiko, Japonlar için milli bir hazine gibidir.

Akita’nın uzun tarihindeki çeşitli noktalarda Akita türü yokolmanın eşiğine gelmiştir. Türün varlığını sürdürmesini garanti altına almak için Japonya’da 1927 yılında Akita’ya özel bir dernek kurulmuştur.

Bakımı

Beslenme

Akitayı  onun yaşına uygun, tüm besleyici öğeleri içeren mamalarla beslemelisiniz. Yemek artıkları sindirim sistemini bozabilir, bu yüzden vermeniz gerekiyorsa da çok dikkat edin. Özellikle de pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren gıdalardan kesinlikle kaçının. Köpekler için üretilen küçük bisküvi parçaları veya kuru mama tanecikleri eğitim sırasında ödül maması olarak kullanılabilir. Fakat ödül maması konusunda aşırıya kaçmak obeziteye neden olabilir. Türün uzmanı bazı kişiler 7 yaşından sonra Akitaların diyetlerinin düzenlenmesini, böbrek hastalığı başlangıcını engellemek için daha hafif ve daha az kalorili bir diyete geçilmesini önermektedir. Köpeğinizin beslenmesi ya da kilosuyla ilgili endişeleriniz varsa veterinerinize danışmaktan çekinmeyin. Daima taze suyunu hazır ve ulaşabileceği bir yerde bulundurun.

Temizlik

Akitalar tüylerinin parlak ve bakımlı görünmesi için haftada en az bir defa taranmalıdır. Yılda iki defa yoğun tüy dökme dönemi geçirirler, bu zamanlarda taramayı günde bire çekebilirsiniz. İhtiyaç halinde banyo yaptırılabilir. Enfeksiyonla sonuçlanabileceğinden kulaklar kulak kirine karşı daima gözlenmelidir. Eğer doğal yollarla aşınmadıysa tırnaklar düzenli olarak kesilmelidir. Unutmayın ki uzun tırnaklar yürüme ve koşma sırasında köpeğinize acı verebilir. Dişler düzenli fırçalanmalıdır.

Egzersiz

Akitalar genellikle aşırı aktif değildir, yine de günlük egzersize ihtiyaçları vardır. Günlük tempolu yürüyüş yaptırılmalıdır. Egzersiz ihtiyaçları orta seviyede olsa da oyun oynamayı çok severler ve oyun oynarken gayet enerjiklerdir. Kuzey Japonya’nın sert hava koşullarına dayanabilecek büyük ve güçlü köpekler olsalar da ev köpeği olarak üretildiklerinden yeterli egzersiz yaptırıldığında ev hayatına kolaylıkla uyum sağlayabilirler.

Eğitim

Akitalar zeki ve sadık köpeklerdir fakat aynı zamanda bağımsız, dik başlı bir doğaları vardır. Akitalar sahipleri tarafından eğitilmelidir. Eğitimine küçüklüğünden itibaren başlanmalı ve eğitimde tutarlı ve disiplinli olunmalıdır. Yavruluk döneminden itibaren insanlarla sosyalleşmeli, onları tehdit olarak görmemeyi öğrenmelidir. İtaat eğitiminde sabırlı olunmalıdır. Bağımsız doğası ve güçlü yapısından dolayı, etrafı çevrili olmayan bir alandayken tasması bırakılmamalıdır. Diğer köpeklere karşı özellikle de aynı cinsiyetteki köpeklere karşı agresif olabildiklerinden etraftaki hayvanlarla yakınlaştığında dikkatli olunmalıdır.

3 renkli köpek